{}
Complementary Content
Tools

Važno obavještenje:

 

Cijenjeni klijenti, ukoliko ste dobili SMS poruku: "Raiffeisen banka, sumnjiv pokušaj prijave, vaš račun je zaključan iz sigurnosnih razloga, pokušajte ovjeriti svih račun dolje navedenom vezom" radi se o LAŽNOJ poruci, te Vas molimo da ovu poruku OBRIŠETE I NE KLIKATE NA LINK NAVEDEN U PORUCI.

Naime, riječ je o tzv. Phishing napadu koji predstavlja pokušaj iznuđivanja povjerljivih podataka od korisnika Interneta, kao što su korisnička imena, lozinke i podaci o karticama a s ciljem njihove zloupotrebe. Isti može biti realizovan putem lažnih e-mail-ova, SMS poruka, nagradnih igara na društvenim mrežama ili putem bilo kojeg drugog elektronskog kanala.
 

Različiti pokušaji prevara svakodnevna su pojava na Internetu. Prije smo bili svjedoci organizovanja lažnih nagradnih igara na društvenim mrežama, a nedavno su građani dobili i spomenutu SMS poruku koja je sadržavala maliciozni link, a prilikom čega je korišteno ime Raiffeisen banke.

Postoji nekoliko načina prepoznavanja phishing poruke:

- Ovakve poruke veoma često sadrže gramatičke greške i izgledaju vrlo neprofesionalno.

- Prevaranti najčešće oponašaju poznate kompanije ili institucije koristeći njihov vizuelni identitet poput logotipa ili fonta ili krivotvoreći adresu pošiljatelja, međutim budite svjesni da Raiffeisen banka nikada od svojih klijenata ne traži lične podatke podatke putem e-maila ili SMS-a, a sve informacije koje banka komunicira navedenim kanalima su informativnog karaktera.

 

Molimo cijenjene klijete i sve građane da vode računa o zaštiti ličnih podataka kako bi se zaštitili od zloupotreba, te da sve sumnjive poruke ignorišu i odmah izbrišu.

Raiffeisen banka Vam stoji na raspolaganju putem Kontakt centra, web stranice i digitalnih servisa u slučaju svih Vaših upita ili nedoumica, te Vas pozivamo da nas kontaktirate ukoliko uočite bilo šta sumnjivo ili neuobičajeno.

PRIMJER LAŽNE PORUKE

sms

 

Na vrh