{}
Complementary Content
Tools

Opšti izbori 2018

 

Stranke desnog spektra dodatno ojačale svoje pozicije na svim nivoima vlasti u Bosni I Hercegovini, dok izlaznost bh. građana na izbore nastavlja sa negativnim trendovima (oko 45% bh. građana nije izaslo na opće izbore u oktobru 2018. godine).

U određenoj mjeri, jedino iznenadjenje općih izbora jeste pobjeda Željke Komšića za člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda (iz građansko orijentisane Demokratske fronte), a koji je već bio član Predsjedništva BiH u dva mandata, od 2006. do 2014. Najveća hrvatska nacionalna stranka HDZ osporava njegov izbor, smatrajući da je primarno izabran glasovima Bosnjaka a ne Hrvata u FBiH.

Očekujemo da će nove vlade na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini biti uspostavljene u kratkom razdoblju do šest mjeseci (što je kratak period s obzirom na složenost političkog sistema BiH). Izborni rezultati jasno pokazuju da je zemlja polarizirana i podijeljena po etničkim crtama i da je koalicija stranaka desnog političkog spektra SNSD/SDA/HDZ jedino rješenje kako bi BiH dobila nove vlade na svim nivoima u relativno kratkom vremenskom periodu. 

Izborni rezultati neće imati značajan uticaj na naše prognozirane stope ekonomskog rasta u 2019. i 2010. godini (rast realnog BDP-a od 3,0% yoy).

Također, očekujemo da će nove vlasti ponovo uspostaviti pregovore sa MMF-om o novom programu ubrzo nakon formiranja svih izvršnih i zakonodavnih tijela (druga polovina 2019. godine), dok bi BiH mogla steći status zemlje kandidata za članstvo u EU do kraja 2019. godine.

Na ovom linku možete pronaći Macro FI CEE Special BH elections_12_10_2018.

 

Na vrh